Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: na śledzia w marynacie – 6 filetów śledzia solonego, 4 laski cynamonu, 305 ml oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, 5 gwiazdek anyżu, 8-9 ziaren kolendry, 3 małe ząbki czosnku, 1 mała papryka chili; na sałatkę – 2050 ml wody, 5 g soli, 20 ml octu spirytusowego i odrobina do doprawienia sałatki, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 średnie liść laurowy, 1 duża biała cebula, 1 jabłko szara reneta, 155 ml kwaśnej śmietany, szczypta cukru, sól, mielony pieprz czarny, 50 g świeżego koperku.
O przygotowaniu śledzia w marynacie z sałatką
Przygotowanie – filety do zamarynowania przygotujmy 4 dni wcześniej: śledzie opłuczmy z solanki i zostawmy w zimnej wodzie z lodem na kolejne 3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Znów do naczynia żaroodpornego wlejmy olej, dodajmy zgniecione laski cynamonu, anyż, kolendrę, czosnek i paprykę chili. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza i wstawmy naczynie z oliwą i przyprawami na 60 minut czasu. Po tym czasie odstawmy całość do wystygnięcia. Kiedy olej będzie zimny, zalejmy nim filety śledziowe, przykryjmy je i włóżmy do lodówki na minimum 4 dni.
Teraz przygotujmy sałatkę do śledzi: do rondelka wlejmy wodę, dodajmy sól, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy, i gotujmy na malutkim płomieniu. Cebulę obierzmy, posiekajmy w piórka i sparzmy w gorącej wodzie z przyprawami, tak aby pozostała jędrna, ale straciła swoją naturalną ostrość. Następnie zahartujmy ją w wodzie z lodem. Odsączmy, posiekajmy i przełóżmy do czystej miski. Jabłko obierzmy i pokrójmy w kostkę, dodajmy do cebuli, wymieszajmy. Dodajmy kwaśną śmietanę, szczyptę cukru i odrobinę octu spirytusowego. Doprawmy solą i pieprzem i wymieszajmy. Na koniec dodajmy posiekany koperek. Wstawmy do lodówki na minimum 60 minut czasu. Filety śledziowe podawajmy zawinięte w rulon, z porcją sałatki i koperkiem.
Źródło: https://www.kcal.pl/