Wegetariańskie dania są doskonałą opcja nie tylko dla wegetarian.
Wykluczają one użycie mięsa oraz ryb, co nie oznacza jednak, że muszą być nudne. Zatem czy istnieje sprawdzony przepis, który zachwyci każdego? Oczywiście!
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Bardzo łatwa w wykonaniu, a jej przygotowanie zajmie nam około godzinki, wiec jest to fajne rozwiązanie dla osób zabieganych.
Do jej wykonania potrzebujemy:
- 2 szkl. kaszy gryczanej;
- 1 duża cebula;
- 500 g pieczarek;
- 200 g sera żółtego;
- 300 ml kwaśnej śmietany;
- 4 łyżki masła;
- 400 ml bulionu warzywnego;
- sól, pieprz oraz ulubione przyprawy;
- bułka tarta;
- kilka listków bazylii.
Zaczynamy od ugotowania kaszy, czyli na około 2 litry wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją około 20 min. na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki i cebule kroimy w kostkę, do zeszklonej na maśle cebuli dodajemy pieczarki i podsmażamy.
Kolejnym krokiem jest połączenie pieczarek i cebuli z kaszą. Całość zalewamy bulionem i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami i całość posypujemy serem żółtym. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch układamy świeże listki bazylii. Podajemy z ulubioną sałatką bądź np. ogórkiem kiszonym, który świetnie współgra z kaszą.
Zapiekankę z kaszy gryczanej można przygotować również w innych wersjach. Tylko od nas samych zależy co wybierzemy. Kasza wspaniale łączy się z innymi składnikami, najlepiej np. z kapustą kiszona czy fasolką, a po dodaniu sosu z borowików czy też najpopularniejszego pomidorowego, zachwyci każde podniebienie. Zamiast zwykłego sera żółtego, możemy sięgnąć po mozzarellę czy oscypek, co nada daniu całkowicie innego charakteru. Jak widać opcji jest wiele. Smacznego!
źródło przepisu: https://www.justfood.pl/ – najlepsze przepisy w Internecie